• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Проведено Тиждень педагогічної майстерності вчителя світової літератури

Проведено Тиждень педагогічної майстерності вчителя світової літератури

2014-02-03

/Files/images/PIC_2409.JPG

В школі з 27 січня по 3 лютог проведено Тиждень педагогічної майстерності вчителя світової літератури. В рамках тижня відбулися такі заходи:

ПОНЕДІЛОК

  1. Відкриття Тижня світової літератури відбулося на шкільній лінійці: було затверджено план проведення Тижня, обговорені заходи, означена мета та учасники.

  2. З метою популяризації творів світової літератури та залучення учнів до читання творів іноземних авторів було оголошено конкурс літературних газет (учні 8 – 11 класів).

3. Предмет «Світова література» надає можливість формувати в учнів уявлення про діалектичну єдність світового літературного процесу про взаємозв'язки між національними літературами. Використання на уроках зарубіжної літератури матеріалів про зв'язки зарубіжних митців з Україною викликає у школярів більший інтерес до предмета та почуття гордості за наш рідний край, сприяє інтеграції українського учня в сучасному світовому суспільстві, допомагаючи йому зрозуміти роль України в історії розвитку світової спільноти.

Літературна карта України багата на пам'ятні місця, де в різні часи перебували видатні митці слова, які цікавилися самобутньою культурою та героїчною історією українського народу. Генії ходили вулицями Києва, Одеси, Харкова, Полтави, Львова, милувались краєвидами Криму, які надихали їх на неповторну творчість.

Відомості про перебування зарубіжних письменників в Україні завжди цікавлять учнів, пробуджують їхні пізнавальні здібності, спонукають розшукувати додатковий матеріал. Літературна творчість геніїв допоможе їм побачити у звичних обрисах контури неповторної української ментальності. З непідробним інтересом вивчають учні теми стосовно ролі України в житті М. Гоголя, А. Міцкевича, О. де Бальзака, Р.-М. Рільке, О. Купріна, О. Пушкіна, М. Булгакова, Дж. Байрона, А. Ахматової, В. Короленка та інших.

Українознавство на уроках світової літератури — невичерпний матеріал як для вчителя, так і для учнів, який відкриває вікно у світ, сприяє формуванню гуманістичного світогляду учнів, виховує шанобливе ставлення до загальнолюдських цінностей, національну гідність та повагу до інших народів.

Україну в долі письменників було представлено у вигляді усного журналу на тему: «З Україною в серці», який супроводжувався показом компютерної презентації.

ВІВТОРОК


  1. З метою розвитку читацьких смаків та інтересів, зв'язного мовлення, мислення, пам'яті, уваги та кмітливості, інтересу до художнього слова, світової літератури був проведений літературний КВК «Сторінками улюблених книг» (учні 5, 6, 7 класів). Змагалися дві команди: «Шукачі пригод» (учні 5, 6 класів) та «Шибеники» (учні 7 класу). Перемогу здобула команда «Шукачі пригод» (учні 5, 6 класів).

  2. Виявлення поетичного хисту та декламаторського мистецтва учні продемонстрували у конкурсі на краще читання віршів улюблених поетів та власних віршів, творів.

  3. Для розвитку читацьких смаків, читання, інтересу до творів світової літератури, які будуть вивчатися у старшій школі учням початкових класів був запропонований перегляд казок та міфів світової літератури (учні 1 – 4 класів).


СЕРЕДА


  1. Переглядом комп’ютерної презентації «Лауреати Нобелівської премії у галузі літератури» (учні 9 – 11 класів) була поставлена мета ознайомити учнів з видатними досягненнями майстрів художнього слова, які «створили видатні літературні твори ідеалістичного напрямку», їх внеском у розвиток духовних цінностей, зміни світу на краще, впливу на світогляд багатьох поколінь читачів. Початкові слайди презентації відображали історію створення книги, популярні книги людства, мистецтво оформлення книг.

  2. Кожен письменник має свій неповторний стиль, індивідуальну манеру написання творів, улюблені прийоми, художні засоби. Казка "Червона Шапочка" в стилі різних письменників (інсценізація) (учні 8 – 11 класів) мала за мету показати індивідуальності письменників: якби зазвучала казка Шарля Перро під пером різних авторів.


ЧЕТВЕР


  1. Інтелектуальна гра «Найрозумніший» (учні 9 – 11 класів) визначила індивідуальні знання кожного учня зі світової літератури, перевірила кмітливість, увагу, фантазію, вміння зосереджуватися, діяти у нестандартних ситуаціях. Титул «Найрозумніший» зі світової літератури отримав учень 10 класу Юрченко Олександр, ІІ місце зайняв учень 10 класу Білодід Олександр, ІІІ місце – учениця 10 класу Захарова Аліна. Найрозумнішим глядачем став учень 7 класу Полтко Денис.

  2. Для розвитку читацьких смаків, читання, інтересу до творів світової літератури, які будуть вивчатися у старшій школі учням початкових класів був запропонований перегляд казок та міфів світової літератури (учні 1 – 4 класів).


ПОНЕДІЛОК (03.02.14)

(замість пятниці (31.01.14) – карантин)


  1. З метою виховання культури поведінки, поводження, правил роботи з книгою був презентований стенд «Книжковий куточок».

  2. Відбулося підведення підсумків видання літературних газет, визначення та нагородження переможців.

  3. Закриття Тижня світової літератури.

Кiлькiсть переглядiв: 288

Коментарi